Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر کشور ایران در گفت‌گوی تلفنی با وزیر کشور جدید عراق با تاکید بر اینکه اتحاد بیش از پیش دو ملت و دو کشور ثمره خون شهیدان سلیمانی و المهندس است، گفت: ان شاء الله بتوانیم توسعه، امنیت و صلح برای هر دو ملت و روابط قوی و دوستانه بین دو کشور را تقویت کنیم.

 رحمانی فضلی در ابتدای این تماس تلفنی با تبریک انتصاب ایشان به سمت وزیر کشور عراق، ابراز امیدواری کرد: بتوانید در این جایگاه برای مردم خوب عراق موثر واقع شوید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزیر کشور جمهوری اسلامی ایرانی در ادامه ضمن دعوت از فرهود مشیر الغانمی برای سفر به ایران در اولین فرصت مناسب، افزود: در سال ۱۳۹۷ تفاهم نامه امنیتی با عراق آماده کردیم که ان شاء ا... در سفر به ایران با حضور شما این تفاهم نامه به امضا برسد.

رحمانی فضلی با بیان اینکه زمینه های همکاری وزارت کشورهای ایران و عراق بسیار زیاد است، تصریح کرد: مبارزه با؛ تروریسم، جرایم سازمان یافته و قاچاق سلاح و مواد مخدر، همچنین همکاری پلیس های دو کشور و همکاری های مرزی از جمله زمینه هایی است که می توانیم سطح فعالیت های مشترک را تعریف کنیم و زمینه همکاری های دو کشور را بیش از پیش مهیا کنیم.

وزیر کشور با دعوت از همتای عراقی خود برای مصوب کردن فعال سازی بیش از پیش مرزها و بازارچه های میان دو کشور در دولت عراق گفت: از این طریق می توانیم تقویت مبادلات اقتصادی و تجاری را ضمن رعایت پروتکل های بهداشتی داشته باشیم. وی افزود: حتی می توانیم ساعات کار بازارچه های مرزی را تا حتی ۲۴ ساعت افزایش دهیم تا تجار و فعالین تجاری دو کشور، بیشتر بتوانند همکاری کنند.

وی همچنین با اشاره به ظرفیت مرز سومار و مرز خسروی در عرصه اقتصادی، از وزیر کشور عراق خواست، فعال سازی این دور مرز برای مبادله بار و کالاهای تجاری در دستور کار قرار گیرد. وی همچنین خواستار پیگیری مشیر الغانمی برای تصویب رسمی شدن مرزهای شیخ صله و شوشمی اقلیم کردستان عراق در دولت این کشور شد و یادآوری کرد؛ این مرزها در ایران مصوب شده و رسمی شدن آن در کشور عراق، تسهیل فعالیت تجار و بازرگانان و منافع دو کشور را درپی خواهد داشت.

رحمانی فضلی همچنین با اشاره به اینکه؛ در نقاطی از مرزهای بین ایران و عراق، هم در شمال و هم در جنوب، متاسفانه شاهد قاچاق سلاح، مهمات و مشروبات الکلی به داخل ایران هستیم، خواستار برگزاری نشست های مشترک مسئولان ذیربط دو کشور برای جلوگیری از این موارد شد.

وزیر کشور با اشاره به اهمیت صیانت از ثبات و آرامش در مناطق مرزی دو کشور و با بیان اینکه در منطقه شمالی عراق و اقلیم کردستان برخی گروه های تروریستی حضور و فعالیت دارند که هم مشغول رزمایش ها و آماده سازی هستند و هم ترددهای مسلحانه به مرزهای ایران دارند و در چندین مورد نیز اقدام های مسلحانه داشته اند و از این گروهها حمایت مالی و تجهیزاتی می شود، تأکید کرد: دولت عراق و اقلیم کردستان عراق باید در تامین امنیت مرزهای مشترک، مسئولیت پذیری بیشتری داشته باشند.

وی همچنین به وزیر کشور عراق پیشنهاد کرد: به کمک وی، استانداران مرزی دو کشور با هم نشست داشته باشند و همکاری های تجاری را افزایش دهند. وزیر کشور با تصریح بر اینکه؛ ایران آمادگی دارد فرصت های مناسبی برای سرمایه گذاران عراقی فراهم کند و همینطور آماده است زمینه حضور سرمایه گذاران ایرانی را در کشور عراق فراهم نماید، ابراز امیدواری کرد: دو وزیر کشور به صورت جدی از این روند پشتیبانی کنند.

رحمانی فضلی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن قدردانی از  وزرای کشور پیشین عراق و همچنین عثمان علی فرهود مشیر الغانمی به دلیل تلاش های قبلی در حوزه های امنیتی، دیپلماسی و تسهیل برگزاری مراسم اربعین، از جمله لغو ویزا و روان سازی تردد زوار در ایام اربعین، گفت: ما در ایران برای برگزاری مراسم امسال اربعین آمادگی داریم و مقدمات این کار را انجام داده ایم ولی با توجه به شرایط و پیامدهای شیوع بیماری کرونا، منتظر تصمیم گیری دولت عراق در این زمینه هستیم.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته بیش از سه میلیون و هفتصد هزار زائر ایرانی برای حضور در مراسم اربعین به کشور عراق سفر کردند، اظهار کرد: در توافقات قبلی دو کشور، برای اینکه رفت و آمد زوار دو کشور از جمله زائران ایرانی حرم های امام علی، امام حسین، و حضرت عباس علیهم السلام، با سهولت و ایمنی بیشتری انجام شود، مقرر شده بود راه آهن شلمچه- بصره و بزرگراه مهران- کربلا با تقسیم کار بین دو کشور احداث شود.

وزیر کشور ایران درهمین زمینه افزود: ما تکلیف خودمان را انجام دادیم اما ۱۸ کیلومتر در عراق باقی مانده است، بعلاوه یک پل هم در عراق برای بهره برداری از این طرح باید اجرا شود که اگر این ۲ پروژه انجام شود به راحتی می توانیم تسهیلات بیشتری برای زوار عراقی و زوار ایرانی فراهم کنیم.

رحمانی فضلی در فراز دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دشمنان آشکار و پنهان دو کشور و دو ملت عراق و ایران، از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی در تلاش هستند که اولاً منطقه را ناامن و ثانیاً مانع از ارتقای روابط بین کشورهای مسلمان شوند، تاکید کرد: امیدوارم با کمک جنابعالی در جهت خنثی کردن نقشه های دشمنان، و ادامه مسیر اتحاد و اخوت اسلامی بین دوملت و دو کشور حرکت کنیم و در این مسیر که شهدای زیادی از جمله شهید سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس خون خود را برای احیای آن نثار کرده اند، بیش از پیش تلاش کنیم. وی ابراز امیدواری کرد: خون شهدا موجب اتحاد بیش از پیش دو ملت و دو دولت است و ان شاءا... بتوانیم امنیت، صلح، توسعه و روابط قوی و دوستانه بین دو کشور تقویت کنیم.

وزیر کشور همچنین برای ارائه تجربیات کشورمان در مقابله و مدیریت بیماری کرونا به کشور عراق اعلام آمادگی کرد.

رحمانی فضلی در پایان ضمن تاکید بر اینکه مشتاقانه منتظر حضور  الغانمی تهران هستیم تا از نزدیک صحبت کنیم و مسائل را پیش ببریم، ابزار امیدواری کرد: توافق های بین ایران و عراق بویژه توافق های بین دو رئیس جمهور، کاملا محقق شده و به ثمر برسد.


وزیر کشور عراق: توسعه همکاری در همه زمینه ها به مصلحت دو کشور و دو ملت است/ حضور مقامات عراقی در ایران و انعقاد پروژه های بزرگ بین دو کشور مورد رغبت ما است/ ابراز امیدواری برای ارتقای ظرفیت پذیرش زائران ایرانی

در این گفتگوی تلفنی، وزیر کشور عراق ضمن تشکر از تماس دکتر رحمانی فضلی، بر توسعه همکاری دو کشور در حوزه های امنیتی، بهداشتی سیاسی، اقتصادی و سایر همکاری ها تاکید کرد و گفت: تلاش داریم همکاری در همه زمینه ها را توسعه دهیم چرا که به مصلحت دو کشور و دو ملت است.

فرهود مشیر الغانمی با اشاره به تعداد قابل توجه مبتلایان به کرونا و تأکید بر اینکه باید با ویروس کرونا سازگاری کنیم، اظهار کرد: تعدادی از مرزها را بازکردیم و امیدواریم که گشایش مرزها ادامه یابد و نظارتها ادامه یابد تا وضعیت طبیعی در مرزها برقرار شود.

وی ادامه داد: در زمینه همکاری ها در مبارزه با تروریسم و جرایم سازمان یافته، مواد مخدر، قاچاق کالا و پولهای تقلبی عزم توسعه روابط دو جانبه را داریم زیرا با توجه به مرزهای مشترک طولانی، احتیاج به همکاری و حمایت همدیگر داریم.

وزیر کشور عراق همچنین عنوان کرد: تصمیم داریم بازارچه های مرزی را فعال کنیم اما باید با شرایط جدید کرونا سازگار شویم و نباید بگذاریم دولت دست بسته بماند و بایستی شرایط اقتصادی به شرایط طبیعی برگردد تا بتوانیم از این رهگذر کمکی به اقتصاد کشور کرده باشیم.

فرهود مشیر الغانمی در خصوص بازگشایی مرز سومار تصریح کرد: با جدیت تلاش می کنیم امسال، این مرز را برای اهداف اقتصادی و تبادل تجاری بازگشایی کنیم.

وزیر کشور عراق در ادامه با تاکید بر اینکه پدیده قاچاق پدیده تلخی است که هردو کشور از این موضوع رنج می برند، افزود: باید تلاش کنیم که این مسئله کاهش یابد به خصوص قاچاق مواد مخدر و مشروبات الکلی به ملت ها آسیب وارد می کند و باید هر دو کشور در مرزهای خود بیش از پیش مانع از قاچاق شویم.

وی با بیان اینکه صیانت از نوع استفاده از سرزمین ها و مناطق مرزی موضوع مهمی است، گفت: بنده پیش از اینکه وزیر کشور شوم مسئول این موضوع بودم. خوشبختانه امنیت در میان دو کشور تا حد زیادی استقرار یافته و نباید اجازه دهیم از سرزمین های ما علیه کشور همسایه استفاده شود.

وی همچنین تصریح کرد: حضور مقامات عراقی در ایران و انعقاد پروژه های بزرگ بین دو کشور مورد رغبت ما است.

وزیر کشور عراق با اشاره به اینکه تلاش می کنیم ظرفیت پذیرش زائران به خصوص زائران ایرانی را ارتقا بخشیم، گفت: البته با توجه به شیوع بیماری کرونا، امسال یک سری هماهنگی و تصمیماتی را انجام می دهیم که این تصمیمات زمان بر است و نیاز به هماهنگی دارد.

وی در این زمینه افزود: درخصوص مستندسازی، اجرای جزئیات تفاهم نامه همکاری، رعایت مسائل بهداشتی و امنیتی نیاز به زمان داریم و باید منتظر بمانیم که در مورد شرایط کرونا در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد تا بتوانیم با شرایط جدید خود را وفق دهیم و مراسم اربعین در شرایط امن و سالم برگزار شود.

فرهود مشیر الغانمی ضمن مرور وضعیت شیوع بیماری کرونا در کشور عراق گفت: روز گذشته ۲هزار و ۸۸۰ مورد ابتلا به کرونا داشتیم و اکنون تلاش داریم خود را با شرایط سازگار کنیم و کنترلها را افزایش دهیم.

وی ادامه داد: اگر بتوانیم از هفته آینده با موفقیت از این شرایط عبور کنیم و شرایط را کنترل کنیم، می توانیم برای آینده، مراسم اربعین و مرزها و گذرگاه های مرزی در این خصوص برنامه ریزی کنیم. انتظار داریم طبق پیش بینی های گروه های بهداشت، در دو هفته آینده پیک کرونا را پشت سر بگذاریم.

وزیر کشور عراق در پایان با تاکید بر اینکه اطمینان می دهیم با جدیت تمام در راستای توسعه و تقویت روابط دو کشور همکاری ها به اوج و حداکثر برسانیم، گفت: با تبادل و حضور هیاتها در دو کشور این روابط به خصوص پس از پشت سرگذاشتن مشکل کرونا تقویت خواهد شد، تا بتوانیم برای آینده نقشه های دقیق تر و مفصل تری را به اجرا درآوریم.

/ایسنا 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: ابراز امیدواری وزیر کشور عراق رحمانی فضلی مراسم اربعین بیماری کرونا بین دو کشور بیش از پیش همکاری ها دو کشور زمینه ها دو ملت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۳۵۸۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقد ادعای زیباکلام درباره آغازگر جنگ با مستندات تاریخی / روایت نماینده وقت عراق در سازمان ملل از آماده‌باش صدام برای آغاز جنگ علیه ایران

فهیمه نظری: یکی از بحث‌های جنجال‌برانگیز که در سال‌های اخیر در جامعه‌ی روشنفکر ایرانی شکل گرفته است بحث آغاز جنگ ایران و عراق است. روایت رسمی می‌گوید ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ عراق با حمله‌ی هوایی به چند فرودگاه ایران جنگ ۸ ساله را کلید زد؛ اما حالا با گذشت دهه‌ها گاه این بحث مطرح می‌شود که تحریکات ایران موجب حمله‌ی عراق به ایران شد. مرحوم ابراهیم یزدی وزیر خارجه‌ی دولت موقت در اواخر عمر خویش در گفت‌وگو با حسین دهباشی در برنامه‌ی «خشت‌خام» که در آپارت منتشر شد گفته است که بر خلاف نشست موفقیت‌آمیز او با صدام برای جلوگیری از تنش‌های احتمالی میان دو کشور در حاشیه‌ی کنفرانس‌ غیرمتعهدها در هاوانا، اما تحریکات تلویزیون ایران موجب حمله‌ی ایران به عراق شد. یزدی همچنین به اعتراض مرحوم سید محمود دعایی سفیر وقت ایران در عراق اشاره می‌کند که در شورای انقلاب گفته بود: [نقل مستقیم از ابراهیم یزدی]: «آقا اگر می‌خواهید با عراق بجنگید من استعفا بدهم برگردم ولی اگر می‌خواهید نجنگید و مماشات کنید این روشش نیست.» و امام خمینی در پاسخ به او گفته بود که «نخیر نمی‌توانی نروی [به عراق] باید بروی»

خود مرحوم دعایی که مدتی پیش از آغاز جنگ به خاطر کمرنگ شدن ارتباطات میان ایران و عراق به کشور برگشته بود، در مهرماه ۱۳۹۵ در نشستی با عنوان «ناگفته‌های جنگ» در این باره گفته است: «وزیر امور خارجه عراق از سوی صدام به من پیغام داد که به امام بگویم برای حل مسائل فی‌مابین نماینده‌ای را به عراق بفرستد، امام نیز در پاسخ به این پیغام، هرگونه مذاکراتی را به تشکیل مجلس شورای ملی و انتخابات ریاست‌جمهوری موکول کرد تا نمایندگان ملت برای مذاکره به عراق بروند و در این فرصت نیز از عراق خواست که حسن‌نیت خویش را ثابت کند و علیه ایران تبلیغ نکند.» (تاریخ ایرانی)

صادق زیباکلام: عراق دشمن ما نبود؛ ما تحریکش کردیم

در ادامه‌ی مجادله بر سر این‌که کدام طرف موجب آغاز جنگ شد، چند روز قبل کانال تلگرامی اینستای انقلابی ویدیویی از صادق زیباکلام منتشر کرد که در آن تحریکات ایران را موجب حمله‌ی عراق به ایران دانسته، زیباکلام در آن ویدیو گفته است:

«عراق دشمن ما نبود، صدام حسین به هیچ وجه دشمن ما نبود. این ما بودیم که عراق را دشمن خودمان کردیم. هرکس رفت پیش امام بعد از انقلاب، عشایر عرب رفتند، شیعیان رفتند، عده‌ای از اهالی بصره رفتند. امام گفتند این صدام این جرثومه‌ی فساد را چرا ساقط نمی‌کنید چرا شما انقلاب اسلامی نمی‌کنید مثل مردم ایران این فاسد را سرنگون کنید. خدا رحمت کند مرحوم دعایی اولین سفیر ایران بود در عراق بعد از انقلاب، آقای دعایی سراسیمه تابستان ۵۹ آمد ایران، دو سه ماه قبل از این‌که عراق به ما حمله کند رفت شورای انقلاب، رفت خدمت امام رفت این را دید رفت آن را دید گفت آقا جان صدام پیغام داده گفته آخه شما چی می‌خواهید از جان من؟! آخه چرا این آقای خمینی مرتب به ما حمله می‌کند و مرتب می‌گوید این مردم عراق باید من را سرنگون کنند. من این ۱۴ سالی که شما این‌جا بودید من به جز احترام به شما مگر کار دیگری کردم؟! و صدام واقعا دیگر عصبانی شده – این‌ها را آقای دعایی می‌گوید – و اولتیماتوم داده گفته اگر واقعا شما این سیاست خصمانه علیه من را نگذارید کنار... امام به ایشان گفتند که نه تکلیف دارید شما برگرد برو و اصلا انگار نه انگار... دو سه ماه بعد صدام به ما حمله کرد؛ بنابراین ما بودیم که باعث حمله‌ی صدام به ایران شدیم.»

حبیب احمدزاده: صدام عقده‌ی جمال عبدالناصر شدن داشت

پیش‌تر اما در مرداد ۱۴۰۲ حبیب احمدزاده، مستندساز و نویسنده در برنامه‌ی گفت‌وگومحور «مثبت نگاتیو» در نگاهی کاملا متفاوت و با استناد به گفته‌های صلاح عمر العلی نماینده‌ی وقت ایران در سازمان ملل درباره‌ی ملاقات صدام با ابراهیم یزدی در هاوانا، مسبب و شروع جنگ ایران و عراق را صدام دانسته است. متن گفته‌های احمدزاده در آن برنامه که ویدیوی آن در پی اظهارات زیباکلام این روزها در فضای مجازی وایرال شده به شرح زیر است:

حبیب احمدزاده: هرکس که می‌خواهد بگوید می‌شد از جنگ جلوگیری کرد باید چند نکته را بداند: اولین چیزی که ما باید درباره‌ی جنگ ایران و عراق بدانیم این است که ۱- یک نفر به نام صدام سال‌ها عقده‌ی عین جمال عبدالناصر شدن را در میان مردم عراق داشت. ۲- این آدم یک قراردادی به نام ۱۹۷۵ الجزایر را با شاه امضا کرده بود که ناچارا بود. اگر خاطرات سانسورنشده‌ی علم را بخوانیم می‌بینیم که خود شاه می‌گوید صدام آمد به من گفت ما وقتی با شما صلح کردیم که ۵ بمب بیش‌تر در کردستان عراق نداشتیم و شما بهترین جوانان عراق را به کشتن دادید. صدام این کینه را داشت و مشکلش هم این بود که خودش به عنوان معاون رئیس‌جمهور این قرارداد را امضا کرده بود نه حسن البکر. امضای او [صدام] پایش بود. حالا می‌گویند ۱۳ روز پس از پیروزی انقلاب در شورای عالی انقلاب عراق صدام به عنوان معاون رئیس‌جمهور (هنوز آن موقع رئیس‌جمهور نشده بود) سخنرانی می‌کند و می‌گوید: «بهترین فرصت تاریخی برای بازپس‌گیری شط‌العرب و سرزمین‌های عربی از ایران فرا رسیده است.» ۱۳ روز بعد از ۲۲ بهمن ۵۷ [این حرف را می‌زند].

این آدم... وقتی که رئیس‌جمهور عراق می‌شود و آن کشتار دسته‌جمعی و تصفیه‌اش را در عراق صورت می‌دهد، بعد کنفرانس غیرمتعهدها در هاوانا است. از آن طرف هم ابراهیم یزدی می‌آید به عنوان وزیر خارجه‌ی ایران درخواست جلسه با صدام می‌دهد. یک ماجرایی رخ می‌داهد که بعدها ابراهیم یزدی می‌گوید من با ایشان [صدام] به توافق رسیدم ولی تبلیغات ایران باعث شد که جنگ شود و...

من جواب می‌توانم به این بحث بدهم که چقدر یک سیاستمدار می‌تواند فقط با یک قطعه پازل یک تابلو برای خود درست کند و خودش را قهرمان جلوه دهد. یکی از صحبت‌های دیگر ایشان این است که آقای دعایی گفته است که من رفتم و... من خودم آقای دعایی را شخصا دیدم و از ایشان شخصا سوال کردم که آیا چنین چیزی رخ داده که شما رفته‌اید گفته‌اید که این‌ها [عراقی‌ها] گفته‌اند بیایید صلح کنیم و امام گفته‌اند [نه] گفت: اصلا دروغ محض است.

بحث آقای دعایی را کنار بگذاریم. اولا این نشان‌دهنده‌ی این است که ایشان [ابراهیم یزدی] دقیق صحبت نمی‌کنند؛ ولیکن در آن جلسه‌ای که ایشان با صدام داشته و صحبت‌هایی که می‌کند دو نکته رخ می‌دهد:

من احساس می‌کنم که اول صحبت‌های آقای ابراهیم یزدی را با هم ببینیم: [پخش گفت‌وگوی ابراهیم یزدی با حسین دهباشی در خشت خام در خلال برنامه]

قسمتی از مستند خشت خام (گفت‌وگوی حسین دهباشی با مرحوم ابراهیم یزدی)

ابراهیم یزدی: از همان اسفندماه [۱۳۵۷] ما معتقد بودیم که (من بارها این را گفته و نوشته‌ام) حمله‌ی عراق به ایران قابل پیش‌بینی و پیش‌گیری بود. سیاست ما در دولت موقت پیش‌گیری از حمله بود؛ اما متاسفانه بعضی‌ها تحریک می‌کردند و کار را به آن‌جایی بردند که عراق حمله کرد.

دهباشی: در کنار این سیاست پیش‌گیرانه و تنش‌زدایی آیا هشدارهایی هم به توان دفاعی کشور داده می‌شد، آن آن موقع هنوز بلبشو بود و ساختاری نداشت؟

یزدی: هشدار می‌دادیم ولی آن‌قدر نظمی وجود نداشت که [هشدارهای‌مان] به جایی برسد. ما از یک کانال‌ها یا ابزارهای دیگری برای پیش‌گیری استفاده می‌کردیم مثلا در کنفرانس غیرمتعهدها در کوبا من رهبران عرب را جمع کردم...

دهباشی: با صدام هم دیدار کردید؟

یزدی: بله با صدام هم دیدار داشتم؛ مذاکره‌ی مفصلی هم داشتیم. خوب طبیعی بود که ما با صدام مذاکره کنیم برای این‌که بالاخره ما با او اختلاف داشتیم، با گروه دیگری که نبود [بنابراین] باید با او می‌نشستیم و صحبت می‌کردیم.

دهباشی: حضرتعالی در چه پوزیشینی بودید در آن زمان؟

یزدی: وزیر امور خارجه‌ی ایران

دهباشی: و صدام؟

یزدی: معاون نخست‌وزیر... نشستیم با هم صحبت کردیم. خوب صدام حرف‌هایی می‌زد که برای ما قابل قبول نبود (من مشروح مذاکراتی را که با صدام داشتم چاپ کرده‌ام) مثل این‌که او می‌گفت سه جزیره‌ی خلیج‌فارس [دو تنب و ابوموسی] ایران حق ندارد ال و بل کند و... من گفتم: به تو چه مربوط است! مدعی آن سه جزیره که عراق نیست. اگر ادعایی باشد با دولت امارات است نه تو. می‌گفت: نه مگر منشور حزب بعث را نخوانده‌ای؟! [در آن‌جا می‌گوید] هر مسئله‌ی عربی مسئله‌ی ماست. گفتم: تو [که] این حرف را می‌زنی مرتکب یک خطای استراتژیک می‌شوی. وقتی می‌گویی هر مسئله‌ی عربی مسئله‌ی ماست، آقای خمینی هم می‌گویند هر مسئله‌ی اسلامی مسئله‌ی ماست. حالا اگر می‌خواهی کشته بگیری، بسم‌الله! بفرمایید! ولی از حالا به تو می‌گویم که شکست می‌خوری، زمین می‌خوری چون مسائل اسلامی فراگیرتر از مسائل ملی عربی‌ است. ولی صدام دنبال این حرف‌ها نبود. صدام دنبال این بود که موقعیت خودش را تثبیت کند.

دهباشی: با حمله‌ به ایران؟

یزدی: بله. او خود را نماینده‌ی همه‌ی اعراب می‌دانست. گفتم وقتی راجع به سه جزیر صحبت می‌کرد به او گفتم به شما چه مربوط است؟! شما که مدعی مالکیت آن‌جا نیستید. گفت: نه مگر نمی‌دانیم ما بعث هستیم و هر مسئله‌ی عربی مسئله‌ی ماست.

دهباشی: تهدید نظامی هم کرد؟

یزدی: تهدید نظامی را یادم نیست که کرده باشد ولی نیروهایش را به مرز ایران آورده بود.

دهباشی: شاهد مثالی هم می‌آورد که شما دارید ما را تحریک می‌کنید؟

یزدی: زیاد. و واقعا هم تحریک می‌کردیم.

دهباشی: نمونه‌هایی از آن را به خاطر دارید؟

یزدی: برنامه‌های تلویزیون ایران سرتاپا تحریک عراق بود.

دهباشی: برنامه‌های بخش فارسی؟

یزدی: بله. به طوری که آقای دعایی که سفیر ما در آن‌جا [عراق] بود آمد در شورای انقلاب گفت آقا اگر می‌خواهید با عراق بجنگید من استعفا بدهم برگردم ولی اگر می‌خواهید نجنگید و مماشات کنید این روشش نیست.

دهباشی: تلویزیون آن موقع مدیریتش با آقای قطب‌زاده بود، درست است؟

یزدی: بله.

دهباشی: یعنی نگاه ایشان [قطب‌زاده] قالب بود؟ چون ایران آن موقع آن‌قدر مسئله داشت که...

یزدی: نگاه قطب‌زاده تنها نبود، نگاه آقای خمینی هم این بود.

دهباشی: که برویم به سمت درگیری؟

یزدی: نه، که تحریک کنه، حمله کند، این کارها را بکنند، به طوری که وقتی دعایی در آن جلسه گفت که آقا اگر شما می‌خواهید با صدام بجنگید چون این کارهایی که می‌کنید یعنی جنگ، اگر می‌خواهید بجنگید من دیگر نمی‌روم عراق. بلند شد که برود [جلسه را ترک کند]. آقای خمینی گفت که نخیر نمی‌توانی نروی [به عراق] باید بروی. مجبورش کرد. گفت آقا من که نمی‌خواهم بروم آن‌جا بجنگم که! این کارهایی که شما می‌کنید جنگ است!

ادامه‌ی گفت‌وگوی حبیب‌ احمدزاده در مثبت نگاتیو

احمدزاده: عراق یک نماینده‌ای در سازمان ملل داشت به نام صلاح عمر العی این آدم خودش می‌آید بعدها با شبکه‌ی الجزیره یک مصاحبه‌ای انجام می‌دهد، او کسی است که هر کاری می‌کرده که وزیر خارجه‌ی عراق که اتفاقا شیعه بوده است ابراهیم یزدی را ببرد پیش صدام که جلسه داشته باشند، او قبول نمی‌کند. و خود او وزیر خارجه را دور می‌زند و می‌رود با صدام ملاقات می‌کند و از صدام می‌خواهد که با ابراهیم یزدی ملاقات کند.

ساده‌لوحی وزیر امور خارجه‌ را ما ببینیم که چگونه توسط صدام دور می‌خورد؛ یک آدمی که از قبل برنامه‌ریزی کرده است، از روز پیروزی انقلاب، تا انتقام قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر و تحقیرش را توسط شاه بگیرد. و این‌که این جلسات سیاسیون را دولت موقت به عنوان یک دستاورد برای خودش مطرح می‌کند، تا روزهای آخر عمر که بله ما می‌توانستیم جلوی جنگ را بگیریم، صدام با ما موافقت کرده بود.

ببینید صلاح عمر العلی این قضیه را چگونه توضیح می‌دهد؛ این فیلمی است که از شبکه‌ی الجزیره پخش شده است نه روزنامه‌ی کیهان، نمازجمعه‌ی تهران یا تلویزیون ایران. ببینید خود این‌ها می‌گویند صدام بعد از جلسه به این‌ها چه گفته است:

پخش مصاحبه‌ی صلاح عمرالعلی در مصاحبه با الجزیره [در خلال برنامه‌ی مثبت نگاتیو]

صلاح عمر العلی (نماینده‌ی وقت عراق در سازمان ملل): او به من گفت: دکتر ابراهیم یزدی وزیر خارجه‌ی وقت ایران تمایل دارد با صدام دیدار کند. بر اساس سلسله‌مراتب اداری، با وزیر خارجه‌ی آن زمان دکتر سعدون حمادی تماس گرفتم و از تمایل دکتر ابراهیم یزدی برای دیدار با صدام حسین گفتم و او هم امتناع کرد از این‌که در این خصوص با صدام حسین صحبت کند. من به او اصرار کردم و البته او هم انکار کرد و نپذیرفت، و هنوز هم نمی‌دانم چرا قبول نکرد... او یک انسان دانشگاهی، نویسنده، روشنفکر و سال‌های زیادی وزیر خارجه بود و نمی‌دانم چرا قبول نکرد با این‌که از هر هراسی سعی کردم او را متوجه کنم که این یک کار بسیار مهمی است برای حل اشکالات ایجادشده بین ما و ایران، ما می‌توانیم این مشکل را حل کنیم. خودم رفتم پیش صدام حسین و موضوع را به او گفتم. پس از تردید و فکر کردن پذیرفت البته قبلش از من پرسید نظر تو چیست؟ به او گفتم این فرصت بسیار مهمی است. این پیشنهاد از طرف ایرانی‌ها آمده... ما دو کشور همسایه هستیم و بی‌نیاز از این‌که بین ایران و عراق مشکلی ایجاد شود. ایران هم مشکلاتی دارد اما نباید مشکلاتی بین ما باشد. گفت فردا بعد از اجلاس عدم تعهد در خانه‌ای که سکونت دارم بگو که با وزیر خارجه‌ی ایران دیدار خواهم کرد. بعد دکتر یزدی آمد، از او استقبال کردم و صدام هم از او استقبال کرد. ما سه نفر: صدام حسین، ابراهیم یزدی و من در یک جلسه‌ی سه‌نفره نشستیم. گفت‌وگو در مورد مشکلات دو کشور شروع شد. گفت‌وگو در فضایی کاملا مثبت بین دو طرف انجام شد. برای او بسیار اهمیت داشت که مشکل دو کشور را بتواند حل کند

مجری: که جلوگیری کند از جنگ؟

صلاح عمر العلی: بله. من همین برداشت را کردم که به هر صوت می‌خواست از جنگ بین دو کشور جلوگیری کند.

مجری: بالاخره به عنوان شاهدی در این روزگار بگو.

صلاح عمر العلی: این برداشت را که کردم که می‌خواهد این مشکل را حل کند. بیش‌ترین تلاش را دکتر ابراهیم یزدی انجام داد که مشکل دو کشور حل شود. صدام هم به همین شکل و بسیار مثبت و دیپلماتیک در گفت‌وگو مشارکت می‌کرد. قبل از پایان جلسه به توافق رسیدند که گروه‌هایی را مشخص کنند. از طرف ابراهیم یزدی مطرح شد که اگر تمایل داشتید برای گفت‌وگوی دوجانبه یک گروهی برای گفت‌وگو بفرستید که بیایند، حالا چه این‌ها عالی‌رتبه باشند، چه کارشناسی یا به هر شکل و وسیله‌ای که می‌خواهید ما گروهی را بفرستیم؛ به صورت آشکار یا سری و محرمانه. در هر صورت ما آماده‌ایم تا جلوی اختلاف بین دو کشور گرفته شود. صدام هم بسیار مثبت در این گفت‌وگو شرکت می‌کرد. من ابراهیم یزدی را تا در بدرقه کردم. او خیلی از من ممنون شده بود. مرا بوسید و با من به گرمی خداحافظی کرد و رفت.

برگشتم به سمت صدام و او منتظر من بود. مرا به بیرون آن تالار که یک باغچه و استخر در آن‌جا بود برد. به همراهانش گفت که دو صندلی برای ما در کنار استخر بگذارند. من و صدام روی صندلی‌ها نشستیم و چند ثانیه‌ای گذشت. هر دو ساکت بودیم و من داشتم به آبی که کنار ما بود نگاه می‌کردم. او هم فکر می‌کرد. به من نگاه کرد و گفت: به چی فکر می‌کنی صلاح؟ گفتم: والله من در حقیقت در حس آن دیدار هستم و خیلی خوشحالم و خوش‌بین شدم. به خصوص که الان این موضوع دیگر در دستان تو قرار گرفته و در دست کارمند، وزیر و شخص دیگری نیست و بلکه الان حل این مشکل در دستان توست. من دیدم که این گفت‌وگو بین شما انجام شده که بسیار خوب بود و خوش‌بینم. من به شکلی صحبت می‌کردم که حس مثبتی که حاکم بود را بتوانم در صدام تقویت کنم. من به عنوان یک عراقی خوشحال بودم. احساس کردم برای کشور خودم و کشور همسایه کار مثبتی انجام می‌دهم. در همین چارچوب با صدام صحبت کردم و او هیچ چیز در این خصوص به من نگفت. و بعد از چند ثانیه به من نگاه کرد و گفت: صلاح چند سال است در زمینه‌ی دیپلماسی کار می‌کنی؟ گفتم حدود ۱۰ سال. من را غافلگیر کرد و گفت می‌دانی این دیپلماسی چقدر تو را خراب کرده؟! به من گفت: «چه حل مشکلی بین ما و ایران صلاح؟ این فرصتی است که شاید در طول هر قرن بیش‌تر از یک بار اتفاق نیفتد. این‌ها اهواز را از ما گرفتند. شط‌العرب را از ما گرفتند، ما را تهدید کردند. می‌خواهند انقلاب‌شان را برای ما صادر کنند و فرصت ما الان که دچار از هم گسیختگی هستند، دچار تفرقه هستند و بین‌شان درگیری است، این یک فرصت تاریخی است که تمامی حقوق‌مان را از آن‌ها پس بگیریم و این امر را به تو می‌گویم و خودت را آماده کن به عنوان نماینده‌ی عراق در سازمان ملل که یک ضربتی به آن‌ها بزنیم که تمام کره‌ی زمین صدایش را بشنود و تمای حقوق را از آن‌ها باز پس بگیریم.

حبیبت احمدزاده [ادامه‌ی برنامه‌ی مثبت نگاتیو]

احمدزاده: نگاه کنید! ... سیاست یعنی همین؛ سیاست یعنی این‌که بتوانی از مخاطب فرصت بگیری، زمان بگیری، گولش بزنی... و آن‌ها ماهر بودند. صدام کسی است که تمام ارتش‌های عربی را سر کار گذاشت و به کویت حمله کرد. صدام کسی است که از همه‌ی این‌ها باج گرفت و ترساندشان از کویت گرفته تا بعد هم آن جریان جنگ... یک چنین آدم هفت‌خطی آمده با آدم ساده‌دلی مثل ابراهیم یزدی که... امام ۱۰ سال در عراق با صدام زندگی کرده، او را می‌شناسند... صدام تکریتی را می‌فرستد که آقا تو بیا با ما همکاری کن. [امام] می‌گوید: من با شاه مخالفم ولی با تو [هم] همکاری نمی‌کنم. من فکر می‌کنم شاید [اگر به جای امام] دیگری بود می‌گفت باشد، فرصت است دیگر....

صدام تمام علمای آن موقع عراق را کشته است، بمب‌گذاری‌های داخل ایران را راه انداخته است. همه‌ی این کارها را کرده است بعد همه‌ی این‌ها را ابراهیم یزدی اصلا در صحبت‌هایش نمی‌آورد، فقط به چهار جمله‌ای که ممکن است فلان روزنامه یا فلان شخص که افراطی [بوده] که همیشه هم هستند [استناد می‌کند]. هیچ جنگی نیست که دشمن یک بهانه‌ی ساده‌ای را الکی برای خودش علم کند! شما نباید بیایی آن بهانه‌ی ساده‌ی دشمن را علم کنی و آن را دلالت قرار دهی.

۲۵۹۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901759

دیگر خبرها

  • تردد اتباع خارجی در مراسم اربعین از چذابه خواهد بود
  • تصمیم ترکیه برای پیوستن به شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی
  • نقد ادعای زیباکلام درباره آغازگر جنگ با مستندات تاریخی / روایت نماینده وقت عراق در سازمان ملل از آماده‌باش صدام برای آغاز جنگ علیه ایران
  • ادامه موج گسترده مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس / در عمان حقوق یک پرستار ۶ برابر ایران است
  • ارائه تسهیلات در مرزهای گمرکی/ روان سازی امور گمرکی زائران اربعین حسینی
  • برپایی ۱۷۰ موکب از استان اصفهان در عراق برای زائران اربعین
  • ارتقای توانمندی ایران در مدیریت رودخانه‌ها و سیلاب‌ها
  • وزیر نیرو:ارتقای توانمندی ایران در مدیریت رودخانه‌ها و سیلاب‌ها
  • پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین سال جاری
  • پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین امسال